FacebookTwitterInstagramYoutube

Werken zonder stress

 

werken zonder stress

 

 

Regelmatig lees je dat het aantal mensen met een burn-out toe neemt. Bijna de helft van alle Nederlanders heeft momenteel een burn-out, of heeft er eentje gehad. Vooral jongeren tot 35 jaar hebben moeite met een hoge werkdruk.

Volgens het TNO zijn de kosten van het werkstress gerelateerde verzuim opgelopen tot een duizelingwekkende 2,8 miljard euro per jaar en wordt het grotendeels veroorzaakt door een digitale overload. We krijgen zoveel informatie, dat we het domweg niet meer kunnen verwerken.

 

Iedereen heeft het recht op een gelukkig leven. Werken en leven zonder onnodige stress en zorgen. Een slogan van de welbekende motivatiespreker Michael pilarczyk is; Leef je mooiste leven! Maar hoe doen we dat dan? Hoe ontsnappen we aan de digitale overload?

 

Persoonlijk denk ik dat het niet een kwestie van ontsnappen is, maar meer een kwestie van er mee leren omgaan. Bewust worden van hoe we met moeilijke situaties omgaan. We zullen moeten leren dat we geen slachtoffer zijn van stress, maar dat we het zelf creëren met onze eigen gedachten.

 

 

stress op je werk

 

 

We leven met onze gedachten teveel in de toekomst of in het verleden.

Wat als het volgende week weer te druk wordt, of vorige week was het zo’n rotweek, of mijn werkgever vraagt morgen vast weer of ik die rotklusjes weer wil doen…

Je leeft nu! Nu op dit moment! En waarschijnlijk is er nu op dit moment helemaal niks waar je je zorgen over hoeft te maken of wat stress veroorzaakt.

 

 

Geen stress? Zelf deed ik dit ook.

Tijdens mijn werk in de horeca kon ik mij voordat ik op de werkvloer was al helemaal druk maken over het feit dat ik alleen de lunch moest draaien in de keuken en het waarschijnlijk verschrikkelijke druk zou worden. Ik creëerde door mijn eigen gedachten al zoveel stress, dat ik daardoor bij de eerste de beste tegenslag een woede uitbarsting kreeg.

 

 

stress in de keuken

 

 

Toen ik er bewust van werd dat ik dit deed, kwam er verandering en ik leerde dat als ik zelf overal verantwoording voor nam, het leven een stuk makkelijker werd. Ik gaf daarvoor altijd anderen de schuld als ik me down voelde door een moeilijke situatie. Nu weet ik dat hoe ik me ook voel, het niet komt door de situatie waarin ik mij begeef, maar puur door hoe ik er mee om ga. Ik ben zelf verantwoordelijk voor hoe ik mij voel en hoe ik met dingen omga.

 

Dit geeft het gevoel dat je meer controle over je eigen leven hebt.

Dat je in welke situatie dan ook weet dat stress je niet altijd uit die situatie haalt, maar rustig blijven, goed nadenken en actie ondernemen wel. Problemen verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. De schuld leggen bij externe factoren lost ook niks op, want externe factoren hebben we haast geen invloed op.

 

Op onszelf hebben we wel invloed en het begint allemaal met bewust worden van hoe je je voelt en wat je denkt en waarom je zo denkt en je zo voelt. Reageer niet direct, maar doe een stapje terug, bekijk de situatie nog eens goed, vraag jezelf af of je je echt zo druk moet maken, accepteer de situatie en maak er het beste van en opeens heb je wel die leuke baan zonder stress!

 

 

geen stress meer op je werk

 

 

Dit bewust worden van is ook van toepassing op de digitale overload.

Wanneer je er bewust van bent wat al die informatie met je doet, kun je het misschien wel beperken. Check niet iedere tien minuten je smartphone en je hoeft ook echt niet 24 uur bereikbaar te zijn. Jouw gezondheid is zoveel belangrijker dan wat dan ook! We kunnen de werkgevers wel de schuld geven dat ze buiten werktijd nog e-mails of whatsapp berichten versturen, maar we zijn zelf verantwoordelijk voor wat we er mee doen.

 

Het leven zit vol met problemen en uitdagingen. En hoe jij deze problemen en uitdagingen benaderd is het enige waar je zelf de meeste invloed op hebt. Vat je het op als levenslessen en ben je bewust dat je er als persoon van kunt groeien, of vertel je jezelf dat je een slachtoffer bent en dat alles je ook altijd tegen zit. Dat verschil in denken maakt hoe jij het leven ervaart.

 

Denk jij ook wel eens, ik ben te moe om te werken! Misschien wordt het wel tijd voor een baan zonder stress ?

 

Jij kan namelijk zelf al heel veel doen om uiteindelijk beter te worden in het omgaan met stress op het werk.

 

Als je vaak moe bent, kijk dan eens naar je voedingspatroon

Wat jij overdag eet, heeft namelijk ook heel veel invloed op hoe goed je slaapt en hoe uitgerust je de volgende dag dan bent.

Ben jij bijvoorbeeld een fanatieke vleeseter, dan wordt het misschien tijd om wat minder vlees of ander eiwitrijk voedsel te eten.

Het duurt namelijk al 3 tot 5 uur voordat je maag het heeft verteerd en daarna moet het nog naar je ingewanden, waarna het 3 uur tot wel een paar dagen kan duren voordat het je lichaam weer verlaten heeft.

 

 

makkelijk werk

 

 

Laat een stuk vlees maar eens 5 uur op het aanrecht liggen bij een temperatuur van 30 graden

Wat denk je dat er dan gebeurt? Juist… Het rottingsproces begint door de groei van schadelijke bacteriën. Ditzelfde gebeurt natuurlijk ook in je lichaam bij een temperatuur van +/- 37 graden. Als je gezond bent dan vangen de goede bacteriën dit wel op, maar je kunt wel nagaan hoeveel energie dit het jouw lichaam kost.

 

Dit kan dus een reden zijn waarom je je nooit volledig uitgerust voelt en vatbaarder ben voor stress op werk.

Wees wat bewuster en kijk eens goed naar je eigen voedingspatroon, eet wat vaker makkelijker verteerbaar voedsel en je zult zien dat je minder slaap nodig hebt en meer energie krijgt, waardoor je weer beter gaat presteren op je werk.

 

 

 

Leg die smartphone eens opzij in je pauze

Wie kent het niet? Je hebt pauze en zit met een groepje collega’s in de kantine. Na een minuut of vijf in je eigen smartphone wereld te hebben gezeten, kijk je eens om je heen en zie je al je collega’s ook in hun eigen smartphone wereld zitten. Lekker ontspannend misschien, maar niet bepaald sociaal en bovendien erg ongezellig.

 

Ga eens lekker naar buiten

Doe die smartphone in je zak en ga samen met je collega’s lekker naar buiten! Dat is niet alleen al heel erg gezond, maar ook nog eens een stuk gezelliger. Zo versterk je de onderlinge band, waardoor iedereen zich ook weer sneller in gaat zetten om elkaar te helpen en motiveren en je met meer plezier naar je werk gaat.

 

 

makkelijk werk

 

 

Breinvriendelijk werken voor minder stress op het werk

Wattus… Ja je leest het goed; breinvriendelijk werken betekend niks anders dan je zoveel mogelijk op 1 taak focussen. In sommige beroepen is dit vrijwel onmogelijk maar als je er al bewust van bent dan kun je het misschien wel zoveel mogelijk toepassen. Afgeleid worden door allerlei andere taken is ongelofelijk inefficiënt en kost je brein verschrikkelijk veel energie

 

Over het brein gesproken

Nu we het toch over het brein hebben! Ga eens mediteren. De wetenschap toont meer en meer aan dat dit helemaal niet zweverig is, maar een gunstig effect heeft op onze hersenen. Het helpt onder andere tegen stress, verbeterd je concentratie, verlaagd je bloeddruk en je gaat er beter van slapen. Er zijn teveel voordelen van mediteren om ze allemaal te gaan opnoemen, maar je begrijpt vast wat voor invloed het kan hebben op je prestaties op je werk.

 

 

geen stress meer op je werk

 

 

Wordt zo moedig als een leeuw voor werk zonder stress

Werk aan je doorzettingsvermogen en moed. Ga hardlopen, of een andere sport zoals boksen of doe mee aan obstakel spektakels. Hierdoor wordt je niet alleen fitter maar ook moediger, wat weer resulteert in meer zelfvertrouwen. Je zit beter in je vel, waardoor je weer fluitend naar je werk gaat.  

 

Communiceren, communiceren communiceren

Goed communiceren hoor je vast heel vaak, maar doe je het zelf wel goed genoeg. Wees duidelijk en als je het ergens niet mee eens bent of je zegt een keer nee, durf het dan op een nette manier ook gewoon aan te geven. Als jij weet dat jij je altijd maximaal inzet op je werk, dan wordt dat heus wel geaccepteerd en wellicht zelfs gewaardeerd.

                                                                                                                                    

Draag bij aan het succes van de organisatie

Als jij je betrokken voelt bij je werk, dan voel je je vaak ook gelukkiger. Denk mee, zet je volledig in en leg je neer bij de zaken die je niet kunt veranderen. Je zal zien dat dit ongelofelijk veel voldoening geeft en je krijgt meer energie op je werk.

 

Heb jij toch gewoon een rotbaan

Helpen deze tips nou helemaal niet, of heb je ze al geprobeerd? Dan word het misschien toch tijd voor een nieuwe baan. Als je door je uitputtende baan nou helemaal geen puf meer hebt om vacatures te zoeken en weer al die ellendige sollicitatiebrieven te schrijven, dan kan een gratis open sollicitatie op dewerknemersmarkt.nl uitkomst bieden.

 

Wil jij ook werk zonder stress? 

YES!!!

 

 

terug naar blog overzicht